top of page
Natalja Meijer Schaakxs

Schaamte voor de chaos en rommel in je huis?


Rommelige bureau

We kennen het allemaal: een rommelig huis kan stress veroorzaken, je chagrijnig maken en zelfs leiden tot depressieve klachten. Je wilt er iets aan doen, maar waar begin je? Het voelt vaak als een enorme berg om op te klimmen. De impact van rommel op je leven

Een beetje chaos in huis is helemaal niet erg—het is tenslotte een plek om in te leven. Maar wat als je de controle verliest? Je hebt een plan om op te ruimen, maar blijft twijfelen. Gedachten zoals "Wat vinden anderen van mijn rommel?" of "Ik moet dit toch alleen kunnen zonder hulp?" spelen door je hoofd. Dit soort schaamte kan je verlammen, waardoor je niet in actie komt. Waarom is het zo moeilijk om te beginnen?

Er zijn altijd excuses. Misschien ben je te druk met anderen helpen of voel je dat de rommel eigenlijk wel meevalt. Of je wilt alles in één keer perfect doen en stelt het daarom maar uit. Als je alleen woont, lijkt het probleem misschien minder urgent—er is immers niemand die erover klaagt. Maar ondertussen verplaats je je spullen en gebruik je ruimtes anders. Je werkkamer is te vol om in te werken, je kleding ligt overal verspreid, en eten aan de eettafel? Dat gebeurt al lang niet meer.

Het huis wordt steeds voller, tot het punt dat je echt niet meer weet waar te beginnen.


Hulp inschakelen: samen aan de slag Hier kom ik als professional organizer in beeld. Samen maken we een plan, stap voor stap en in jouw tempo. We beginnen met de ruimte die voor jou het belangrijkste is. Als organizer beslis ik niet wat weg moet of wat mag blijven; die keuzes maak jij. Ik stel alleen de juiste vragen om je te helpen die beslissingen makkelijker te maken.

Als alles is uitgezocht, geef ik advies over hoe je je spullen het beste kunt organiseren. Zo blijft het opgeruimd en overzichtelijk.

Rommel in het gezin: een extra uitdaging Als er binnen het gezin één iemand is die rommel verzamelt, kan dat voor spanningen zorgen. Dit geldt vooral wanneer de ouder die verzamelt het voorbeeld geeft aan de kinderen. Vaak ziet deze persoon de eigen rommel niet, maar valt wel over die van anderen—een fenomeen dat ook wel 'rommelblindheid' wordt genoemd.

Het is dan belangrijk om als gezin samen te werken. Blijf aangeven dat je de rommel vervelend vindt en stel voor om samen op te ruimen. Het helpt om als ouders het goede voorbeeld te geven aan de kinderen.

Soms proberen gezinsleden stiekem spullen weg te gooien, maar dat werkt averechts. De verzamelaar voelt zich dan niet gehoord en zal juist meer gaan verzamelen. Hulp van buitenaf kan in dit geval echt het verschil maken. Iemand die zelf gemotiveerd is om op te ruimen, zal altijd meer bereiken dan iemand die dat alleen doet om anderen tevreden te stellen. Er is vaak veel schaamte rondom rommel en het vragen om hulp. Maar blijf niet wachten op het perfecte plan. Het is tijd voor actie! Ook aan de slag gaan met rommel in huis? Neem gerust contact op via info.labelgoud@gmail.com of 06-13931127.

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Burn out

Comments


bottom of page